Kuinka Karl Marx tavataan

Betoniporsaat tabujen vartijoina

 

""Islamin vastaiset betoniporsaat on islamofobisina kiellettävä! Nehän juuri ilmentävät pelolle vallan antamista."" Näin kirjoittaa Risto Jääskeläinen veitikka silmäkulmassaan eräässä kommentissaan erääseen Puheenvuoro-palstan blogiin. 

Pysähdytään tähän. Mietitään pelkoa -- se on todellakin jotain joka on painettu tajunnasta pinnan alle, jonnekin pois tietoisuudesta. Sieltä se "tulee ilmi" yksittäisissä yhteyksissä, joissa joku sen peloksi tunnistaa.

Emme normaalisti siedä pelossa elämistä, siksi torjumme sen. Jos pelolla on todellinen aihe ja syy, se tuskin häviää vaikka piilotamme pelon itseltämme. Vähättely ja neuroottinen defenssi, eli rationalisaatio, "järkiperäinen" perustelu pelon toteutumisen -- terrori-iskujen -- pienestä todennäköisyydestä, ovat yrityksiä oikeuttaa ja hallita paremmin pelon piilottelua.

Pelon pahin vaikutus toteutuu silloin kun se onnistutaan erilaisilla vähättelyn ja todistelun mekanismeilla torjumaan. Silloin sen tuhovaikutukset tajunnallisen pinnan alla saavat vapaasti toteutua. Tiedostamattomaan muodostuu valkoisia tabualueita, jotka vahvistavat torjunnan rajoja. Niitä on yhä vaikeampi paljastaa ja nostaa esille -- koko tietoinen ajattelu, ihan hahmon- ja käsitteenmuodostuksellisista alkutekijöistä alkaen muuraa tabua umpeen ja sementoi "tiedollisen" käsittelyn rajoja ja mahdollisuuksia.

Näin ajattelu sairastuu. Ja sairauden pahin ominaisuus ja oire on se, ettemme enää pysty tiedostamaan sairautta. Päinvastoin -- ajattelun valkeat tabuaukot saavat aikaan juuri sen, että olemme varmaakin varmempia siitä että oma sementoitu ajattelumme on varmasti oikeassa. Olemmehan kaiken päälle kehittäneet erinomaisen pitävät "järkiperustelut" ajattelumme puolusteluksi.

Aika harva tajuaa, ettei se, joka "perustelee", osaa ajatella.

Vallitsevan yleisen silmien sulkemisen mittakaava on nykyisellään hämmästyttävä. Moni ei saa silmiään auki havahtuakseen siihen missä nyt jo mennään. Meillä on esimerkiksi voimassa "uskonrauhan rikkomista" koskeva laki, joka tosiasiassa -- jopa oikeusoppineiden itsensä mukaan -- ottaa ikään kuin legitimoiduksi lähtökohdakseen fundamentalistiseen uskonnollisuuteen kuuluvan provosoitumistaipumuksen reagoida ja vastata loukkauksiin väkivaltaisesti. -- Ajatelkaas. Tietoisuuden pinnalla suojaamme itseämme betoniporsailla, ja tabujen vaikutusalueella de facto väkivaltaisia taipumuksia omaava uskonnollinen äärifundamentalismi on  jopa erityisesti lailla de jure suojeltua.

Lain "perustelijat" -- kuten aiempi apulaisvaltakunnansyyttäjä Kalske -- nimittävät näitä väkivaltaisia provosoitumistaipumuksia uskonnollisiksi "pyhiksi arvoiksi". Kuka meistä on valmis menemään mukaan tähän? Nimittämään väkivaltaisia provosoitumistaipumuksia pyhiksi tunteiksi?

Tällaisen lain olemassaolo kertoo mielestäni jotain siitä millä asteella ajattelumme on jo tabujen sairastuttamaa. Ja erilaisten neuroottisten defenssien eli "perustelujen" vaikutuksesta esimerkiksi poliitikot ja sadat ajattelunsa laadukkuudesta satavarmasti vakuuttuneet nettikeskustelijat jaksavat melkein joka päivä riepottaa ja käristää "paholaisen pannussa" niitä muutamia ihmisiä jotka maassa on tuomittu tuon lain perusteella.

Olemme todella antaneet jo perusteellisesti "pelolle vallan". Pelkäämme ihan hirvittävästi -- pelkäämme antavamme "rasismille" pikkusormemme, ettei se heti veisi meiltä koko käden. Mutta pikkusormen suojelu antaa vain tabuille vallan, ja tabut, valkoiset valheet, syövät meidät lopulta sisältä läpimädiksi.

Kun järki on syöty, älyllisestä rehellisyydestä ei enää kannata esittää kysymystä. Järki häviää, menetämme taistelun itseämme vastaan. Pää häviää. Ainoa mitä meistä jää, on pikkusormen pää.

Lisää tuossa:

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat