Kuinka Karl Marx tavataan

Kun "Suomi" voitti vaalit

1.

Vaaleja ei enää voiteta olemalla jostain asiasta jotain mieltä. Vaalit voitetaan sillä ettei vastusteta ketään. Voittajia ovat päähallituspuolueiden hymynaamamarionetit, jotka "ideologisista erimielisyyksistään" huolimatta "kantavat saman vastuun". He eivät ole minkään puolella mitään vastaan, vaan "Suomen puolella".

Mitä "vastuun kantaminen" asiallisesti ottaen tarkoittaa, sitä ei enää tarvitse määritellä. Kun he voittavat vaalit, se merkitsee heille, että "Suomi on heidän puolellaan". He ovat omasta mielestään voittajia, vaikka voittaminen ei sisällöllisesti merkitse enää mitään.

 

2.

Koska politiikka on päätynyt tähän tilaan? Täydellisen populismin tilaan, jossa kaikki asiakysymykset ovat muuttuneet kulisseiksi? Sisällöttömien sisältöjen tilaan, jossa mitään ei enää pystytä täsmentämään? Tilaan jossa hallituksen ei tarvitse tuoda keskeisiä asiasisältöjä pöytään, vaan vaaliväittelyt voidaan käydä näennäisideologisella tasolla? Tilaan jossa asiat eivät ehkä edes enää määrity sisällöllisesti, vaan vain kiertoilmaisujen kautta? Tilaan jossa politiikka on vain "uudistamista", "vastuullisuutta", tms -- ikään kuin "tahtotilaa" tai "asennetta", "positiivisuutta", "tulevaisuutta", jne?

Absolutely fabulous, mahtavaa, tosiupeeta.

 

3.

En voisi millään uskoa että täydellisiä typeryyksiä hymyilevällä naamalla tv-kameroille eilenillalla esittänyt mies oli vaalien voittajapuolueen johtaja ja maan pääministeri. Politiikka ei ole enää edes urheilukilpailu, vaan missikilpailu. Ennen vaaleja imagokonsultit arvioivat ehdokkaiden antamia vaikutelmia ja elekieltä, vaalien jälkeen menestyneimmät näköjään yrittävät todistaa olleensa miellyttämiskykyjensä vertaisia.

Kysymys, kysymys, kysymys: miten miten miten tämä on mahdollista? Jos edustuksellinen demokratia tarkoittaa sitä että vallankäyttäjiksi valitut edustavat tiettyjä arvoja ja asioita, mitä nämä hyvinvointipolitiikot edustavat paitsi omaa hyvinvointiaan?

 

4.

Näimme tv-kuvaa niin Kokoomuksen kuin Demareidenkin vaalivalvojaisista. Mitään omaa ei ollut kummassakaan joukossa tunnistettavissa, vain samaa tympeää hyvinvointia. Jos joku ei eilisiä vaaleja seuratessaan havahtunut tajuamaan, ettemme me enää elä demokratiassa, vaan jonkinlaisessa ajatukset taannuttavassa totalitarismissa, pahoittelen. Se on sitten demokratian menoa.

Seuraavat vaalit voittaa "Suomi". Äänestysprosentti voi olla 20, tai 40, tai 60 -- sillä ei ole mitään väliä, koska mitään äänestettävää sisältöä ei enää ole. Pelkkää populismia -- menestyspolitiikkaa. Menestyksessä paistattelevat julkisuushakuiset poliitikot, ja taustalla tsaristinen virkamieskoneisto koettaa pitää asiasisältöjä näpeissään. Se on tosiasiassa totalitarismin koneisto, jossa toteutuu koneiston tahto, joka on sisällötön, mieletön tahto.

 

5.

Maailma on sortumassa ajatustotalitaristisiin koneistoihin. Kasvottoman kaikkivoivan rahan muodostama taloustotalitarismi mielettömine elementteineen -- kuten "markkinat" -- on sellainen. Taloudessa ei enää osata ajatella muuten kuin taloustotalitarismin ehdoilla. Raha ei enää ole "arvon mitta" vaan toimijasubjekti, joka sanelee sen mitä ihmisten pitää tehdä.

Suhteessa kasvottoman kaikkivoivan rahan masinoimaan taloustotalitarismiin nykyinen narsististen menestyspoliitikkojen sisällötön politiikka on kohdallaan. Kun poliittisia vaihtoehtoja ei ole, poliittisten vaihtoehtojen puutteesta tehdään hyve -- hyvepolitiikkaa. Se on surkeinta populismia. Sitä nimitetään "vastuullisuudeksi". Siihen päälle sitten kiltin mallioppilaan hymy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat